Bezienswaardigheden

Twee Kapellen in Galder

Sint Jakobskapel in Galder: op weg naar Santiago. De Sint Jakobskapel is gebouwd in 1468. Lees meer historie. De kapel is genoemd naar Jacobus de Meerdere, een van

de apostelen van Jezus. Sint Jacobus ligt begraven in Santiago de Compostella en geldt in het bijzonder als beschermheilige van de pelgrims en bedevaartgangers.

 

Sint Jacobus wordt weergegeven als pelgrim met hoed, mantel, pelgrimsstaf, reistas en fles/kalebas/drinknap. Karakteristiek attribuut is natuurlijk de sint-jacobsschelp. Nog altijd is de Sint Jakobskapel te Galder geliefd als vertrek- of rustpunt voor pelgrims te voet of (meestal) per fiets naar Santiago in Noordwest Spanje. Lees verder. 

 

Mariakapel “Koningin van de Vrede”. Deze devotiekapel aan de Sint Jacobsstraat (splitsing met Bouwerij) is in 1949 gebouwd uit dank voor de bevrijding van Galder op 29 oktober 1944. Initiatief kwam van kapelaan A. Oomen, die na de Tweede Wereldoorlog in buurtschap Galder werd benoemd. Het ontwerp is van zijn vader, die architect was. Het kapelletje heeft een rieten wolfdak met vorstpannen. 

Daarnaast staat een klokkentorentje met rieten zadeldakje.

 

In de rondboogopeningen bovenin hangt een bronzen luidklokje. Het sprookjesachtige uiterlijk roept herinneringen op aan Anton Pieck. Aan de voet van de torenmuren rondom de ellipsvormige ingang zijn blokken zandsteen toegepast. Tegen de achtergrond van een betegeld rondspaarveld in het interieur staat een gipsen Lieve Vrouwenbeeld. Rond de Kerst wordt een Kerststal geplaatst. Het kapelletje wordt door buurtbewoners onderhouden. 

Twee Kapellen in Strijbeek

De Sint Hubertuskapel staat in Strijbeek aan de Strijbeekseweg 59A, op 100 meter afstand van de Belgisch-Nederlandse grens. De huidige Strijbeekse kapel dateert uit 1872 en is gebouwd met behulp van materialen die van een grotere 'oude' kapel kwamen. Het ontwerp is van P.J. Soffers. In 1979 is ter gelegenheid van 75 jaar parochiekerk in Ulvenhout de kapel gerestaureerd. In de nis boven de ingang werd een veelkleurig gipsen Hubertusbeeld geplaatst. In de voorgevel is een klokkenstoeltje ingebouwd, waarin een door G. du Mery uit Brugge in 1756 gegoten klok hangt.

Het interieur van het gebouwtje bevat een Maria-altaar en enkele glas-in-lood-ramen die episoden uit het leven van de Heilige Hubertus uitbeelden.

Hubertus is afgebeeld als patroonheilige van de jagers, gekleed in een traditioneel  jachtkostuum, met een jachthoorn in zijn hand. Voor hem staat een hert met een crucifix tussen het gewei. Elk jaar wordt Hubertus bij de kapel gevierd.

De eerdere kapel werd op dezelfde plaats omstreeks 1518 gebouwd. De oorspronkelijke kapel was beduidend groter dan de huidige en deed ook dienst als kerk. Ze was 22 m lang en 15 m hoog. In 1520 werd de kapel toegewijd aan de Heilige Maagd, H. Cornelius en H. Hubertus. In 1556 werd er een speciaal gegoten Corneliusklokje in de toren gehangen, gegoten door Jacob Waqhevens. Het klokje werd na de reformatie geschonken aan de capucijnen in Meersel-Dreef, die het in de Luciakapel van Meersel hingen

In 1648 gingen alle katholieke kerkgebouwen over in protestantse handen. Na een korte periode als schuilkerk te hebben gefungeerd voor de gelovigen uit Ginneken stond het gebouwtje meer dan een eeuw leeg. In 1798 kwam de kapel weer in katholieke handen maar er werden geen kerkdiensten meer gehouden. Na 350 jaar waren de onderhoudskosten zo hoog geworden dat besloten werd tot sloop. 

De Sint Isidorus veldkapel ligt aan de Markweg in Strijbeek en is in 2005 gebouwd. Sint Isidorus van Madrid, of ook wel Isidoor genoemd, is de beschermheilige van de boeren. Zie Wikipedia. Het kapelletje, dat vredig ligt tussen de akkers van de Markvallei, is zeker een bezoekje waard. Vanuit de Markweg de verharde weg na de brug (vanuit Galder) over de Mark volgen en daarna de wegwijzers.

Het kapelletje is gebouwd als afronding van de inrichting van het Markdal fase II. Op 21 april 2005 werd het ingezegend door Pater Luk Wouters van het Kapucijnerklooster te Meersel-Dreef en Pastor Paul Hele van de Laurentiusparochie te Ulvenhout.

In 2019 is het kapelletje gerestaureerd met steun van de Stichting Restauratie Kerkgebouwen Galder-Strijbeek-Ulvenhout. Kunstenares Annie Graumans-Christianen heeft het beeld teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Op 22 juni 2019 is de Sint Isidorus veldkapel opnieuw ingewijd, door Pastor Lars Peetam van de R.K. Parochie van de Heilige Familie.

Luisterpaal Kamp Bisam Strijbeek

In opdracht van Visit Brabant zijn op de 'liberation route' (nr. 139) in West Brabant zogenaamde luisterpalen geplaatst op plekken die symbool staan voor de bevrijding van Nederland. Zo is in Strijbeek een paal geplaatst bij het monument van Kamp Bisam (video omroep brabant uit 2007). 

Ook interessant voor een bezoek

De Bijenboerderij. Imkerij de bijenboerderij is op gericht in 2009. Het is een educatief bijencentrum waarbij naast ook  de verkoop van bijenbenodigdheden er ook voorlichting wordt gegeven over het beheer van bijen. Lees meer...

Wijngaard Domaine d’Heerstaayen is in 1998 gevestigd op de huidige locatie in Strijbeek en bestaat het uit twee wijngaarden en een prachtige siertuin. In een oude vlaamse schuur is een wijnmakerij ondergebracht. Op afspraak worden er proeverijen georganiseerd. Daarnaast is het een prachtige locatie voor trouwerijen. Lees meer...

Top 4

Recreatiemogelijkheden

Rijksmonumenten

Boerderij van het Brabantse langgeveltype. Lees meer...

 

Sint-Jacobskapel. Zaalgebouw met driezijdige koorsluiting en een westelijke, in 1628 herstelde, toren met overhoekse steunberen in Galder. Lees meer...

De Drie Zwaantjes, Voormalige pachthoeve van het - na de brand van 27 november 1831 - in 1832 gesloopte Huis Daesdonck en gelegen aan het begin van de oprijlaan naar het Huis.  Lees meer...

De Sint-Hubertuskapel in Strijbeek ca 100 meter van de NL-Belgische grens ui 1872. Lees meer...