Zonnebloem Ulvenhout-Galder-Strijbeek

Vóór de herindeling hoorde Galder en Strijbeek net als Ulvenhout bij de gemeente Nieuw-Ginneken. Ook kerkelijk waren wij verbonden met Ulvenhout. Door de herindeling zijn we “gescheiden”. Wij werden ingedeeld bij de gemeente Alphen-Chaam en Ulvenhout kwam bij Breda. Als Parochie bleven wij één; tot op de dag van vandaag voelen wij ons verbonden met Ulvenhout. Ook voor samenwerking met onze Zonnebloem gasten en de organisatie blijven we verbonden met Ulvenhout.

Marjes van Etten en Corry Amiabel hebben een plaats in het bestuur. Marjes is vice-voorzitter en Corry is ook bestuurslid, met als functie het (mede) organiseren van activiteiten.

Wat doet de Zonnebloem

De Zonnebloem laat mensen, voor wie het geen vanzelfsprekendheid is om persoonlijke contacten te maken, aan activiteiten in de maatschappij deelnemen en probeert ze uit hun eenzaamheid te halen. 

Hoe willen we dit bereiken? Met vrijwilligers die onze gasten thuis opzoeken voor een praatje, helpen bij activiteiten organiseren of als chauffeur willen functioneren bij uitstapjes. Alles draait om het welzijn van onze gasten en de inzet van vrijwilligers die onze gasten willen verwennen.

De Zonnebloem kleurt je leven. Dit geldt voor zowel de gasten als de vrijwilligers. Het geeft je een positieve boost, als je onze gasten een paar fijne uurtjes kunt geven en de mantelzorgers even kunt ontlasten.

Wij hebben altijd plaats voor nieuwe gasten en vrijwilligers. Onze activiteiten zijn heel divers en altijd (bijna) gratis. Voor een programma van onze activiteiten klik regelmatig op deze pagina van de website van Galder-Strijbeek. Ook hebben wij een eigen pagina bij de Zonnebloem.

Meer informatie secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com of in Galder-Strijbeek: marjes@van-etten.eu, tel. 06-22820075, postadres: Staaiakker 5 Galder.

Lunch bij Chinees Golden Rose 12 feb 2020

37 gasten laten zich verwennen

37 zonnebloemgasten, 5 vrijwilligers en 3 muzikanten vulden woensdag 12 februari 2020 de eetzaal bij Golden Rose. De plaatselijke chinees Golden Rose had 4 grote tafels klaargezet om de zonnebloem te verwelkomen. Na het welkomstdrankje kregen de gasten tomaten- of kippensoep. Daarna werden er op de tafels schotels met verschillende kip-, groente- en eiergerechten gezet, aangevuld met schaaltjes bami en nasi, kleine loempia’s en kipsaté. 

De zonnebloemgasten genoten zichtbaar. Toos van Gool, die in 2009 de plattebuis won voor haar vrijwilligerswerk, zat nu als gast met haar man Toon te genieten van al die Chinese heerlijkheden. Haar overbuurvrouw Dimphy vertelde dat ze al jaren lid was van de Zonnebloem. Dat bleek als sponsor maar sinds kort mag ze als gast aanschuiven en ze vindt het heerlijk met te mogen meedoen aan de activiteiten. “Dat is lang geleden dat ik bij de chinees was! Voor herhaling vatbaar”. Jan, 89 jaar, geniet van alles wat op de schalen ligt. Hij vertelt dat hij altijd als partner van zijn vrouw mee mocht met de Zonnebloem. Zijn vrouw is 2 jaar geleden overleden, maar het leven gaat door voor hem. Hij heeft zich kortgeleden aangemeld bij de Zonnebloem, evenals Dini. Ze schuiven voor de eerste keer aan als gast.  

Dat de bediening en gastvrijheid geweldig is weet ook Annie van 87 jaar. Ze heeft een stoma en mag geen prei en ui. Speciaal voor haar is tomatensoep gemaakt en ook haar schotel met hoofdgerechten bevat geen ui of prei, waaronder de nasi en de bami. De twee Ria’s van 85 en 95 (!) jaar zitten te smullen. Ria van 85 jaar vertelt dat zij op haar geboortegrond zit. Haar ouders waren de eigenaars van café de Jong. Na 43 jaar na haar broer de zaak over. Hij heeft het in 1983 verkocht aan de eerste chinees in Ulvenhout. De huidige eigenaren zitten er sinds 2014 in. Dit alles vertelt Ria onder het genot van een pilsje want dat drink je dan! Tot slot vertelt ze nog dat haar overleden man rond 1955 het Nieuw Geluid, de voorloper van weekblad Nieuw Ginneken heeft opgericht, samen met Janus Sprangers, de vader van Jos.  

Jo van 85 jaar vindt het fijn dat het zo dichtbij is. “je gaat niet alleen naar de chinees maar dit is niet alleen gezellig maar ook voor ons mooie porties; dit mogen ze meer doen” vind ze. Joke (85 jr) en Berta (93 jaar) beamen dit. De vriendinnen Jo en Dina genieten al kletsend van al dat lekkere eten en spreken alvast af samen naar het volgende uitstapje te gaan.

“Organiseert de Zonnebloem elke maand een uitstapje?” roept een nieuwe gast. “Nou dit mag je van mij elke week doen! Hij adviseert meer uitstapjes in het dorp. Lekker dichtbij en dat is wel zo gemakkelijk. Samen koffie of thee drinken zou ook al fijn zijn. 

Het zangduo Wim en Greet en accordeonist Rob zorgen voor de muzikale omlijsting. Ze zingen liedjes van toen: Duitse, Engelse en Nederlandse evergreens en smartlappen zoals Jungen komm bald wieder, bye bye love, je bent niet hip, het dorp, Marina. Ook zingen en spelen ze verzoeknummers. Corrie vraagt meteen een liedje van Rob de Nijs aan en even later klinkt “zet een kaars voor je raam vannacht”. Hulde!

Na het afsluitende kopje koffie of thee vertrekken de gasten voldaan weer naar huis. Sommigen kunnen te voet/met rollator zoals Jo va 85. Anderen worden door vrijwilligers weer naar huis gebracht. Alle gasten hebben genoten van de heerlijke lunch en we bedanken Golden Rose voor de gastvrije ontvangst en de Chinese warme lunch. Voor herhaling vatbaar!

Belangstelling voor het vrijwilligerswerk van de Zonnebloem? We kunnen altijd vrijwilligers gebruiken om onze gasten af en toe te bezoeken en chauffeurs voor het ophalen en wegbrengen. Informeer bij het Secretariaat Zonnebloem secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com.


Donderdag 23 mei 2019 vond de jaarlijkse bedevaart naar Meersel-Dreef plaats. De geofferde worsten aan Clara wierpen hun vruchten af: een zonovergoten middag.

Van de afdelingen Bavel, IJpelaar-Overakker, Ulvenhout-Galder-Strijbeek waren ongeveer 140 mensen aanwezig (gasten en vrijwilligers).  Ook waren er gasten van De Donk en werden er leden van Vrouwen van Nu uit Ulvenhout gesignaleerd. Nadat de gasten waren opgehaald, werden ze in Meersel-Dreef op het terras van de Zevenster bij de paters ontvangen met koffie/thee en natuurlijk de overheerlijke alom bekende en geprezen appelflap. Ondertussen speelde het Senioren-orkest van de Nieuwe Veste gezellige en swingende nummers. Het leek wel of we op een buitenlands terras zijn beland, verzuchtten een paar gasten waarop een andere gast zei: dat klopt toch ook: we zijn in België. Complimenten aan het Senioren-orkest voor dit geweldige optreden!

Om drie uur begon de viering in de kerk namens de R.K. Parochie van de Heilige Familie die natuurlijk in het teken stond van de Heilige maagd Maria. Voorganger was Pastor Luijben en lector mevrouw Bastiaansen. De dienst was goed voorbereid met mooie gebeden, mooie liederen en warme woorden van de pastor. Voor de communie kon iedereen blijven zitten en kwam de pastor langs bij de Zonnebloemgasten. De dienst werd afgesloten met een mooi zelfgeschreven gedicht van mevrouw va Oerle over Maria. Erg mooi en ontroerend. En natuurlijk kon het lied Te Lourdes in de Bergen niet ontbreken en de hele kerk zong uit volle borst mee.

Daarna gingen de gasten naar grot om een kaarsje op te steken en de litanie te bidden. Tot slot was er nog een gezellig samenzijn op het terras. Rond 16.30 uur werden de gasten weer thuisgebracht. 

Dankzij alle vrijwilligers van de zonnebloem en de overige medewerkers en het Senioren-orkest hebben de gasten van de Zonnebloem een geweldig leuke bedevaart gehad, mede ook dankzij Clara die voor een zonnetje heeft gezorgd.

Wilt u meer weten over de zonnebloem in het algemeen of het vrijwilligerswerk in het bijzonder: kijk dan op de site van de Zonnebloem of neem contact op met Secretariaat Zonnebloem UGS secretariaat.zonnebloem.ugs@gmail.com (afdeling Ulvenhout). 

 

Via www.zonnebloem.nl

Wat is er te doen in Galder-Strijbeek?

Organiseert uw vereniging een activiteit voor iedereen? Zet ze dan zelf in de agenda van Galder-Strijbeek.

Maak ook gebruik van de Galder-Strijbeek pagina op onsalphenchaam.nl, voor berichten, prikbordadvertenties en nieuw: "hulp gevraagd"

Heeft u iets te melden?

Hebt u informatie, die interessant is voor Galder-Strijbeek. Laat het ons weten, dan plaatsen we dat op onze website. 

Stuur ons een e-mail